napelem támogatások magánszemélyeknek

Napelem támogatások magánszemélyeknek: Mi várható?

Rengeteg megkeresést kapunk azzal kapcsolatban, hogy az MFB 0%-os hitelprogram megszűnésével elvágták a lehetőséget, hogy a magánszemélyek napelemes támogatáshoz jussanak. Mi várható, milyen lehetőségek lesznek a közeljövőben? Lesznek napelem támogatások magánszemélyeknek?

Utazzunk vissza 2016-ba!

E kérdés megválaszolásához kicsit vissza kell kanyarodnunk a múltba. 2016-ban az Otthon Melege Program keretein belül lehetett más energia hatékonyságot növelő beruházásokkal együtt napelemes rendszerekre támogatást szerezni. Ez mindenképpen sarokpontnak nevezhető a támogatási piacon, ugyanis ez előtt sosem volt ekkora az érdeklődés. A programot reggel nyolc órakor nyitották meg és délután négykor érkezett az információ, hogy az igényelt összeg meghaladta a források mértékét.

Ebben a konstrukcióban nem lehetett sokakat kiszolgálni, már csak az alacsony 5 milliárd Forintos keretösszeg miatt sem. Ezek után álmodtak egy nagyot és a kiíró 2017-ben egy több, mint 100 milliárd Ft-os keretösszegű programot írt ki magánszemélyeknek és társasházaknak energiahatékonyságot növelő és megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítésének támogatására.

A visszatérítendő támogatás keretein belül egy olyan 0%-os kamatozású hitelt lehetett felvenni, amelyet akár 20 év alatt is visszatörleszthet az ingatlan tulajdonosa. Nincsen kamat, kezelési költség, elő és végtörlesztési díj sem. Magyarán szólva amennyi összeget felvesz valaki, annyit fizet vissza. A Mi ügyfeleink közül a legtöbben azt választották például a konstrukcióban, hogy a villanyszámla összegével megegyező törlesztővel fizetgetik vissza a kamatmentes támogatást. Ebben az esetben körülbelül 10 éves futamidővel kalkulálhattak ügyfeleink.

Napelem támogatások magánszemélyeknek: Egyedi kalkuláció

Napelem támogatások magánszemélyeknek: Egyedi kalkuláció
Napelem támogatások magánszemélyeknek: Mi várható a jövőben?

A kivitelezők és szabályozók előtt is egyre világosabb, hogy a megújuló energiákkal kapcsolatos célokat csak abban az esetben lehet teljesíteni, amennyiben folyamatos lesz állami, vagy Uniós támogatás. Az nem kérdés, hogy a jövőben is lesznek támogatott projektek, csak azt nem tudni, hogy milyen formában. Ami érdekes és várható lehet a közeljövőben, két megoldás.

Az egyik a 2021. január 1-jétől induló, az otthonteremtési program keretein belül megvalósuló ingatlan felújításos támogatás. Ennek a feltételeit még várjuk. Azt sem tudni, hogy egyáltalán napelemes rendszereket lehet-e telepíttetni ennek keretein belül. Egyre inkább azok a hangok kerülnek előtérbe, amelyek azt mondják, hogy igen.

Ebben az esetben egy 50%-os vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk. Az első információk szerint a jogosultság feltétele az lesz, hogy egy 25 év alatti gyermek legyen a családban. A számlák benyújtásával, legyen az anyag, vagy munkadíj, tudjuk igényelni a támogatást olyan formában, hogy az állam a beruházás költségeinek 50%-t visszautalja a családnak.

A kiírás heteken belül várható, amint lesz információ azonnal írunk róla. Mivel találgatni nem szeretnénk, ezért úgy gondoljuk többet nem érdemes beszélni róla, lehet a napelemes rendszerek telepítése benne sem lesz a konstrukcióban.

Napelem támogatás magánszemélyeknek: Ami várható

Ami viszont szinte biztos, hogy 2021. év közepétől jön egy vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszerek telepítésére. A támogatás mértéke még nem ismert, de a napvilágot látott feltételek nem a leg vonzóbbak. A magas vissza nem térítendő támogatás ellenére olyan feltételek láttak napvilágot, amelyek a mostaninál jóval kedvezőtlenebbek. Ott indul a dolog, hogy a jogosultak köre eléggé szűk.

A tervek szerint a hátrányos településeken élő nagycsaládosok vehetik majd igénybe a támogatást, ami azt jelenti, hogy eléggé leszűkítik a kört a kiírók. Saját tapasztalataink alapján is elmondhatjuk, hogy egyes településeken az ingatlanok tetőszerkezete nem alkalmas a kis erőművek fogadására, így az is kérdés, hogy milyen más alternatívát talál egy-egy jogosult a napelemes rendszer telepítésére.

Melléképület, vagy éppen földre telepítés? Másik kérdéskör a finanszírozás ütemezése. A vissza nem térítendő pályázatok többsége utófinanszírozású. Miből teremti meg egy nagycsaládos a finanszírozáshoz szükséges pénzügyi feltételeket?

Kalkulálj velünk napelemes rendszerre!

Kalkulálj velünk napelemes rendszerre!

Ezen kívül, ami a legnagyobb problémát jelenti, hogy a szaldó elszámolás helyett a vissza nem térítendő támogatásoknál már az úgynevezett bruttó elszámolási rendszerben köttetnek meg az áramszolgáltatói szerződések. Erről korábban már írtunk. Felvetődött az is, hogy esetleg a fűtési rendszerek elektrifikációjához fogják kötni a támogatás mértékét vagy, hogy éppen okosmérőt kell telepíteni az ingatlanhoz. Számtalan kérdés merül fel ezzel a pályázattal kapcsolatban is. Az szinte biztos, hogy a hivatalos információk megérkezéséig itt is csak találgatni tudunk.

Mi is izgatottan várjuk a kiírásokat. Amint bármit hallunk, vagy látunk, megosztjuk itt az oldalunkon. Hogyha addig nem tudsz várni, akkor kattints ide, és egy kalkuláció után lépj velünk kapcsolatba!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *