Napelemes rendszerek

Napelemes rendszerek és amit tudni kell róluk

A napelemes rendszerek rendkívül hasznosak lehetnek számunkra. Nem csak ideológiai szempontból, hanem anyagilag is. Éppen ezért most egy kicsit bővebben írunk róla. Tarts velünk!

Melyek a napelemes rendszerek?

Napelemes rendszerrel minden olyan fogyasztó energiaigényét tudjuk fedezni, ami elektromos árammal működik. Legyen ez akár:

    • háztartási gép,
    • elektromos fűtés,
    • vagy éppen egy elektromos autó.

Ma Magyarországon a hálózatra visszatápláló és sziget üzemű napelemes rendszerek az elterjedtek. Itt is inkább a hálózatra visszatápláló háztartási méretű kis erőművek. (HMKE) Ezeket on-grid rendszereknek is nevezzük. Lényegük, hogy a közműszolgáltató hálózatát akkumulátorként tudjuk használni. Amikor napelemes rendszerünk termel, és ingatlanunkban fogyasztókat használunk, akkor közvetlenül felhasználjuk a megtermelt energiát. Amennyiben fogyasztóink nem üzemelnek, akkor a hálózatba tápláljuk vissza a megtermelt energiát.

Viszont, amikor télen napelemes rendszerünk nem, vagy keveset termel és fogyasztóink több villamos energiát használnak fel, akkor a nyáron és naposabb időszakokban megtermelt energiát vissza tudjuk vételezni a hálózatból. Így azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi szabályozás mellett egy egyszerű számítással megmondható, hogy mekkora napelemes rendszert kell telepítenünk, hogy le tudjuk nullázni villanyszámlánkat.

Napelem kalkulátor

Napelem kalkulátor

Napelemes rendszerek: Az elszámolás

Egy évben egyszer a közműszolgáltató egy szaldó elszámolás keretében kiszámolja, hogy mennyit kell befizetnünk vagy éppen mennyit kaphatunk vissza az éves fogyasztásunk tekintetében. A szaldó elszámolásnál egy évben egyszer a szolgáltató kWh-t állít szembe kWh-val és kiderül, hogy többlet termelésünk van-e, vagy a hálózatból vételezett mennyiségünk meghaladta-e, amit a napelemes rendszerünk termelt egy elszámolási időszak alatt.

Amennyiben napelemes rendszerünk kevesebbet termelt, mint amennyit fogyasztottunk, akkor a mindenkori villanyszámla mértékével megfelelő összegben ki kell fizetnünk a szolgáltatót. Magyarul a különbözetre villanyszámlát kell fizetni.

Viszont ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk, azt az adott időszak alatt el tudjuk fogyasztani, vagy a szolgáltató visszafizeti Nekünk a plusz kWh-kat. Azonban itt figyelni kell arra, hogy a közmű a hálózathasználati és egyéb díjakat levonja az összegből és egy csökkentett összeget fizet vissza Nekünk.

Lehet, hogy Én 38-42 Ft-ért veszek 1 kWh áramot, de Nekem 13-16 Ft-ot fizet érte. Emiatt szokták mondani a szakemberek, hogy a térülés szempontjából megéri a nullás villanyszámlára tervezni. Nyilván ahány ház annyi szokás, sokan túlméreteznek, mert tudják azt, hogy a későbbiekben olyan fogyasztókat fognak integrálni a rendszerbe, amik „meglökik” a fogyasztást. Legyen ez akár egy elektromos fűtés, egy sütő, szauna, vagy éppen elektromos autó.

Mi várható a jövőben?

A korábban említett szaldó elszámolással így könnyen kalkulálható a rendszer, illetve a beruházás térülési ideje. Azonban nagy valószínűséggel 2024. január 1-je után a szaldó elszámolás megszűnik és úgy nevezett bruttó elszámolással fognak találkozni napelemes rendszereket telepíttető tulajdonosok. Ez azt jelenti, hogy a közműszolgáltató meghatározza a mindenkori villamosenergia árát, ahogyan most is. Sőt, meghatároz egy átvételi árat is, ami nagy valószínűséggel alacsonyabb lesz, mint mennyiért mi veszünk egy kWh energiát.

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a tervek szerint ez nem visszamenőleges hatályú lesz. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerrel rendelkező ingatlanok tulajdonosaira nem fog vonatkozni a törvény. Illetve azokra sem, akiknek a jóváhagyása 2023. december 31-ig meglesz.

Egy eset lesz kivétel ez alól, amennyiben a napelemes rendszer vissza nem térítendő állami, vagy Uniós pályázatból valósul meg. Ebben az esetben azonnal életbe lép a bruttó elszámolás. Ezek egyenlőre tervek. Az átvételi árról sincsenek még információk. Szinte sehol a világon nincsen szaldó elszámolás, még a napelemes nagyhatalmaknál sem, mint például Németország. Így ezt a lépést a szabályozónak meg kell lépnie, sok más ok miatt is.

A napelemes rendszerek másik specifikációja az on-grid rendszerek mellett a sziget üzemű rendszerek. Ezeknél nem a hálózatba tápláljuk vissza az energiát, hanem saját akkumulátorunkba. Ebben az esetben azzal számolhatunk, hogy beruházásunk megtérülési ideje igen csak megnövekszik. Ez azért van, mert akkumulátorok megdrágítják a telepítést. Ráadásul az akkumulátorok élettartama sem túl hosszú. Mivel Magyarországon az elektromos hálózat eléggé jól kiépített, nagyon kevés üzemzavar és áramszünet van. Ez az oka, hogy a hálózatra visszatápláló rendszerek az elterjedtek, nagyrészt ezeket telepítik.

Összegző gondolatok

Két dologgal kell tisztában lennünk. Az első, hogy melyik típusú napelemes rendszert választjuk. A másik pedig az, hogy még most idejében el kell kezdeni ezzel foglalkozni, hiszen nemsokára nem lesznek ilyen kedvezőek a feltételek. Első lépésként számolj egyet a kalkulátorunkkal! 

Amint ezt megtetted, fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot, és a tettek mezejére tudunk lépni, hogyha tetszett a kalkuláció eredménye.