Napelemes rendszerek felépítése

Napelemes rendszerek felépítése

Ahhoz, hogy napelemes rendszert telepítsünk otthonunkba, szeretnénk minél többet megtudni róla. Ez tényleg egy hasznos dolog? Megéri egyáltalán? Azt gondoljuk, hogy igen, amelyet a napelemes rendszerek felépítése is igazol. Tarts velünk, és ismerd meg közelebbről őket!

Napelemes rendszerek felépítése

Először is a napelemes rendszerek felépítésénél a legfőbb alkotóelemek a következők:

  • napelem panelek
  • inverter
  • tartószerkezet
  • szerelési anyagok
  • védelmi rendszerek

Amikor egy háztetőre tekintünk, szinte azonnal láthatjuk, hogy az ingatlanban működik-e napelemes rendszer, vagy sem. A leglátványosabb eleme ezeknek a kis erőműveknek a panel, amely kétséget kizáróan a legnagyobb volument jelenti egy napelemes rendszer esetében.

Panelekből a két legismertebb a polikristályos és a monokristályos melyeket, ha jobban megvizsgálunk, azt lehet mondani, hogy a polikristályos jobban hasznosítja szűrt fényt a monokristályos pedig a közvetlen napsugárzást. Magyarországon elmondható, hogy az egyik évben az egyik, a másikban pedig a másik termel jobban. Kimutatható különbség igazából nincsen a kettő között éves szinten egy pár százalék tapasztalható ide, vagy oda.

Napelemes rendszerek felépítése, a teljesítmény

A panelekkel kapcsolatban érdemes még megemlíteni a Watt számot. Általában 280 W-tól, már egészen 400, akár 440 W-ig kaphatunk ajánlatokat. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a Watt egy mérőszám, semmi köze sincsen a minőséghez. Egy 310 W-os panel lehet jobb minőségű, mint akár egy 380W-os.

Abból a szempontból lehet jelentősége a Watt számnak, hogyha a telepítendő felület viszonylag kisebb, akkor a nagyobb Watt számú panelekből kevesebb kell, így lehet csökkenteni a méretet. Egy átlagos panel körülbelül 1,6-1,7 méter magas és 1 méter széles, súlya pedig 18-20 Kg. Így elmondható, hogy nagy terhelést nem jelent, amennyiben ép a tetőszerkezet.

A hó, szél és egyéb környezeti hatások sokszor több veszélyt jelentenek egy ingatlan tető szerkezetére, mint egy napelemes rendszer súlya. Összefoglalható a panelekkel kapcsolatban, hogy itt is több választási lehetőségünk van már, kihez mi áll a legközelebb és mik az igények.

Számolj velünk napelemes rendszerre!

Számolj velünk napelemes rendszerre!

Az inverter

Elmondható, hogy a szíve-lelke napelemes rendszerünknek. Amennyiben önmagában nézzük a legdrágább komponens egy rendszeren belül. Az inverter feladata, hogy az egyenáramból váltóáramot készítsen. Többféle inverterrel találkozhatunk a piacon.

Vannak olyanok, amelyek azt teszik lehetővé, hogy a paneleket egymás után egy sorba tudjuk bekötni és vannak olyanok is, amelyek a paneleket egyenként optimalizálják, így amikor árnyék van, vagy éppen piszok kerül a tetőre, az egy darab szennyezett, árnyékos panel nem húzza le a többi teljesítményét. Ezeket az invertereket abban az esetben szokták javasolni, ha tényleg tartósan árnyék vetül egyes paneljeinkre, mert egy másik épület, fa vagy éppen egy kémény árnyékol.

Valamint, ha több, mint 2 tetőfelületre szeretnénk telepíttetni rendszerünket. Árnyékmentes tetőfelületeknél általában felesleges Smart rendszert telepíteni. Sokan azt mondják, hogy az optimalizálók plusz hibaforrást jelentenek. Az inverterekre általában 5-10 év alapgarancia van, ami plusz összegért tovább bővíthető.

További fontos eleme egy napelemes rendszernek a tartószerkezet és a kötőelemek. Ezek azok a telepítési anyagok, amikről viszonylag kevés szó esik, bár az egyik legfontosabb. 30-40-50 évig kell helytállniuk ezeknek a tartószerkezeteknek a legzordabb időjárási körülmények között. A sínek, tetőkampók, köztes, illetve végleszorítók hosszú időn át vannak kitéve a csapadéknak, hőmérséklet ingadozásának. Tartószerkezetekből is számtalan fajta van. Cseréptetőre, fémlemez tetőre, palára, zsindelyre, vagy éppen szabadföldi telepítésre.

Napelemes rendszer kiépítése

A szerelési anyagok és a védelmi rendszerek kialakítását a kivitelező végzi. Egyes esetekben kell tűzvédelmi főkapcsoló is. A kábelek keresztmetszete, vagy éppen az AC/DC védelmi rendszerek tervezése, kialakítás mind a kivitelező feladata és felelőssége, ezeket általában a kulcsrakész napelemes rendszer ára tartalmazza.

És végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos megemlíteni a kivitelezés minőségét. Itt váratlan meglepetések érhetik a tulajdonosokat. Akár a napelemek telepítésénél, akár a „villamos” munkák kivitelezésénél. Egyébként inkább az utóbbival kapcsolatban szoktak problémák felmerülni.

Összegezni lehet, hogy a piacon sok napelemes cég kínál sokféle rendszert, amik között valóban el lehet veszni egy laikusnak. Nem könnyű a választás! De megkönnyítheted magad számára, hogyha használod a napelem kalkulátorunkat.

Így egyből pontos számadatokat fogsz kapni, és mi segítünk Neked abban, hogy saját napelemes rendszered legyen. Ha kérdésed van, keress minket bátran!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *