Elektromos fútés és napelemes rendszer

Napelemes rendszerek és az elektromos fűtés

Napjainkban egyre inkább tudatosan gondolkoznak a fogyasztók, amikor energiahatékonyságról van szó. Ebben a témában elkerülhetetlen az elektromos fűtés és a napelemes rendszerek kapcsolata. Sokszor az a legelső kérdés, hogy közvetlenül a napelemes rendszerrel lehet-e fűteni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg ebben a cikkben.

Elektromos fűtés és mások

A válasz mindig az, hogy a napelemes rendszerek nem olyan berendezések, amik a közvetlen fűtésre szolgálnak. Ezek a kis erőművek elektromos áramot állítanak elő. Amennyiben napelemes rendszerrel szeretnénk kiváltani a fűtésünket, az ingatlannak kell rendelkeznie egy olyan fogyasztóval, amely el tudja látni a fűtést az ingatlanban.

Ezek közül megkülönböztethetünk olyanokat, amelyek normál nappali árammal működnek:

  • az elektromos kazán,
  • a skandináv panelek,
  • az infrafűtések és
  • a különböző padlóba is beépíthető fűtőszőnyegek.

Ezen kívül a megújuló energiának számító fűtések:

  • a hőszivattyú és a
  • klímák azok, amelyekkel tudunk fűteni.

Utóbbiakra jellemző, hogy a megfelelő kialakítás esetén hűteni is lehet velük és a nappali áram mellett akár H tarifát is tudunk igényelni, ami a nappali áram áránál jóval kedvezőbb. Viszont ha ezeket napelemmel összekötve szeretnénk üzemeltetni, akkor a kezünkbe kell harapnunk.

Méghozzá azért, mert napelemes rendszert csak nappali áramra, azaz a minden napszaki mérőórára tudunk engedélyeztetni. Így a kedvezményes tarifáknak nincsen jelentősége. Már abból a szempontból sem, mert a kiserőművünk által megtermelt ingyen energia olcsóbb, mint a kedvezményes tarifa.

Napelem kalkuláció Elektromos fűtéshez

Napelem kalkuláció Elektromos fűtéshez

Elektromos árammal való fűtés: Melyik a legjobb?

Összegezhető, hogy amennyiben valaki elektromos árammal szeretne fűteni, akkor bőven lehet kérdés, hogy melyiket válassza. Sok megkeresést kapunk mi is ezzel kapcsolatban, hogy mondjuk meg melyik a legjobb.

Erre nagyon nehéz válaszolni. Ugyan úgy, ahogyan arra a kérdésre, hogy mennyi lesz ezeknek a rendszereknek a fogyasztása, mekkora napelemes rendszerrel lehet lenullázni a villany és fűtésszámlát. Nyilvánvalóan ökölszabály szerint vannak számok, amikkel rendelkezünk. Viszont ha nagyon belemegyünk a szakmába, amit most nem szeretnénk, akkor sajnos ezt kell mondanunk:

Számítások és energetikai felmérés nélkül ez megmondhatatlan.

Mitől függ, hogy milyen fűtési rendszert telepítsünk?

Sajnos megint csak nem túl szakmai, de azt kell mondanunk, hogy első a pénztárca kérdése. Egy hőszivattyús fűtésre átállás, vagy éppen az ingatlant több klímával ellátni akár milliós tétel is lehet. A megvalósíthatósággal kapcsolatban problémát okozhat, ha nincsen kedvezményes hitel, vagy éppen vissza nem térítendő állami támogatás.

Ezzel szemben az elektromos kazán, a fűtő, vagy éppen infrapanelek beruházási költsége jóval alacsonyabb. Itt jön be viszont egy újabb tényező a „játékba”. A megújuló energiákkal fűteni sokkal olcsóbb, mint például elektromos kazánnal, vagy éppen fűtőpanellel. Ez amiatt lehet fontos, hogy napelemes rendszerből kell jóval nagyobb, így beruházásunk értéke megint megnövekszik.

Megint csak ökölszabály: egy elektromos kazán körülbelül háromszor annyit fogyaszt, mint egy gázkazán.

Számoljunk egy kicsit!

Ha használati meleg vizemet és a fűtésemet egy gázkazánnal látom el és 15 000 Ft a havi gázszámlám van átlagosan, akkor elektromos kazánnal ez 45-50 000 Ft lesz havonta.

Nyilván ezt nem szabad készpénznek venni, mert a korábban említettek szerint nagyon sok múlik a szubjektív tényezőkön:

  • Milyen vastag falaink vannak?
  • A födém milyen?
  • A lábazat és a homlokzat szigetelése milyen?
  • Milyen nyílászáróink vannak?
  • Vagy éppen milyen életviteli szokásaink?

Van, aki 19-21 fokon érzi komfortosan magát. Vannak, akiknél pici gyermek van, vagy éppen nagyon szeretik a meleget és 25-26 fok kell legyen állandóan a lakásban.

Egy harmadik nagyon fontos tényező szintén, hogy az ingatlan mekkora napelemes rendszert tud fogadni. Nem mindegy, hogy:

  • egy hőszivattyús fűtéshez kell egy 4-5 kW-os napelemes rendszer
  • vagy egy elektromos kazánhoz egy 15 kW-os.

Utóbbi a legtöbb „lakossági” háztetőre el sem fér. Magyarán szólva ez is behatárolhatja lehetőségeinket.

Elektromos fűtés összegzés

Összegezni lehet egyszóval, hogy az elektromos fűtés egy olyan témakör, ami egy soha véget nem érő számolgatást és gondolkodást jelenthet a megvalósítani vágyóknak. Nincsen jó, vagy rossz döntés. A cél, hogy háztartásunk legnagyobb rezsiköltségeit le tudjuk nullázni igen vonzó megoldás lehet. Főleg, ha van éppen valamilyen támogatás, vagy pályázat a piacon.

Javaslatunk szerint első lépésként döntse el a felhasználó, hogy mit szeretne és a projekttel kapcsolatban csináltasson egy energetikát, szakemberrel.

Előtte azonban érdemes lehet számolnod egyet a napelem kalkulátorunkkal. Máris jobban fogod látni, hogy mennyire megéri számodra egy elektromos rendszer.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *