Napelem per a Yucatan félszigeten

Napelem per a Yucatán félszigeten

A napelemek és az egyéb alternatív energiaforrásokat használó rendszerek általában elismerést váltanak ki az emberekből. Mint kiderült azonban nem mindenhol. Egy érdekes hírre bukkantunk, ahol a maják a napelem miatt perelik be a mexikói kormányt. Jöjjenek a részletek!

A nagy energetikai projekt

Képzeletben utazzunk el a messzi távolba egészen Közép-Amerikáig. Egy óriási mértékű napelem projekt venné itt kezdetét, egészen pontosan San José Tipceh és Plan Chac falvaiban.

A Total tulajdonában lévő projekttársaság több mint egymillió(!!!!) napelemet telepítene ide egy 674 hetáros területre.

Egészen pontosan, a két telepre osztott szolárfarm, Ticul A és Ticul B néven 1,18 millió napelem telepítését jelentené, ami 300 MW villamos energiát állítana elő.

Napelem per várható

Első hallásra jól cseng a projekt, viszont a helyi maja lakosság ezt teljes mértékben ellenzi, ahogy azt az alábbi nyilatkozatból is kiderül:

A szerződések kizárólag az amerikai projektgazdák számára jelentenek előnyt, nekünk, falusiaknak csak a morzsák maradnak”- mondta Abraham Chi, a közeli Muna város lakója a Climate Home News-nak. “Ha az a közösség számára is előnyös lenne, senki nem ellenezné.

Ez van, amikor nem sikerül bevonni egy ilyen mértékű energiaprojektbe a helyi lakosokat. A továbbiakról a Yucatán bíróság dönt. Szerencsére nálunk ilyenekkel nem kell szembesülni, ezért számolj egyet a napelem kalkulátorunkkal a képre kattintva.

Napelem kalkuláció

Napelem kalkuláció

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *